Filtry do wody. Czym się kierować, jaki wybrać

Woda jest niezbędna do życia, zarówno nam, naszym zwierzętom i roślinom. Niestety jej jakość z roku na rok jest coraz gorsza. Z jednej strony pracuje się nad usunięciem kamienia, żelaza i innych niepożądanych związków, z drugiej strony środki do tego stosowane powodują alergie i uboczne skutki. Coraz częściej tak zwana kranówka nie nadaje się do picia bez przegotowania, natomiast kupowanie wody w butelkach jest nie ekologiczne i nieekonomiczne. Dobrym rozwiązaniem będzie inwestycja w dzbanek lub filtry do wody pitnej.

Co wybrać, filtry czy dzbanek filtrujący?

Dobór odpowiedniego urządzenia zależny jest głownie od stopnia zabrudzenia wody i celu jaki chcemy osiągnąć. Producenci urządzeń do uzdatniania pomyśleli o każdym konsumencie. W niektórych regionach kraju zanieczyszczenie jest tak ogromne iż woda wymaga oczyszczenia jeszcze przed dotarciem do kuchni czy łazienki. Rdza, muł, piasek itp. potrafią zniszczyć armaturę dlatego już na przyłączu konieczna jest filtracja wstępna mechaniczna (sedymentacyjna).

Decyzja o zakupie filtra powinna być poprzedzona badaniami. Pozwolą one dobrać optymalnie najlepsze urządzenie bez ponoszenia zbędnych kosztów. Złe dobranie i nieprawidłowa filtracja może przynieść odwrotne skutki. Z pozoru czysta ciecz potrafi zawierać mikroorganizmy szkodliwe dla zdrowia.

Filtry podszafkowe są proste w obsłudze
Filtry podszafkowe są proste w obsłudze

Zmiękczanie wody

Niemal każdy borykał się z problemem osadu z kamienia na bateriach czy w czajniku. Przy twardej wodzie wystarczą zmiękczacze zwane wymiennikami jonowymi. W ich budowie przeważne znajduje się wkład z silnie kwaśną żywicą jonowymienną. To dzięki niej jony wapnia i magnezu zawarte w wodzie wymieniają się na jony sodu a ciecz staje się miękka oraz niezwykle czysta. Zachodzący proces demineralizacji jest fizykochemiczny i przebiega bardzo szybko. Po pewnym czasie, zależnym od stopnia twardości wody i jej przepływu filtr wymaga wymiany lub dokonania procesu oczyszczającego. W dużych, dedykowanych do domów i mieszkań jednostkach stosuje się sól lub tabletki solne które urządzenie wykorzystuje do „samooczyszczenia”. Warto wspomnieć iż montaż urządzenia wymaga podłączenia do wody pitnej oraz kanalizacji, gdzie solanka zostanie samoczynnie usunięta. W mniejszych urządzeniach, stosowanych np. w szafce filtry są wymienne. Kiedy to ma nastąpić informuje nas czujnik. Optymalnie dobrane urządzenie powinno prawidłowo działać przez około miesiąc.

Urządzenia kompaktowe

Domowe filtry do wody
Domowe filtry do wody zapewniają czystość tzw. kranówki

Pomimo tego że kamień w wodzie jest najczęstszym problemem, równie uciążliwe i coraz bardziej powszechne są zanieczyszczenia stałe, chemiczne oraz nieprzyjemny zapach. W efekcie urządzenia takie jak na przykład pralka czy zmywarka szybciej się niszczą, pranie pomimo zastosowania dobrych środków jest niezadowalające a nawet pojawiają się problemy zdrowotne. Najlepszym sposobem na czystą wodę są urządzenia kompaktowe które zawierają kilka filtrów a każdy z nich ma swoje zadanie. Takie rozwiązanie jest niezwykle praktyczne i ekonomiczne.
W małych mieszkaniach sprawdzą się stacje szafkowe. Wyglądają podobnie jak wymienniki jonowe tylko przeważnie są większe i posiadają więcej filtrów. Coraz częściej mamy możliwość własnej konfiguracji wkładów, zależnie od zanieczyszczeń. Odpowiednie czujniki poinformują kiedy należy je wymienić.
Na większe potrzeby a także dla domów jednorodzinnych niezastąpione są stacje uzdatniania wody. Montuje się je tuż za głównym dopływem do budynku a rozprowadzana ciecz w każdym punkcie odbioru jest czysta. Nadaje się równie dobrze do mycia, prania i spożycia. Dbanie o ich prawidłowe funkcjonowanie zależne jest od stopnia zabrudzenia wody oraz częstotliwości poboru. Nie ma tu standardowych wymagań poza zaleceniem kompleksowej kontroli przez wyspecjalizowaną firmę. Nie wszystkie prace konserwacyjno-czyszczące możemy wykonać sami.

Kiedy wystarczy dzbanek filtrujący?

dzbanek filtrujący pozwala uzyskać wodę bezpośrednio zdatną do picia
Dzbanek filtrujący pozwala uzyskać wodę bezpośrednio zdatną do picia

W przypadku gdy stan wody jest zadowalający, a parametry zdatności są zachowane nie ma sensu inwestować w kompaktowe oczyszczalnie. Na potrzeby spożywcze często wystarczy przegotowanie. Niestety to bywa uciążliwe, szczególnie gdy zależy nam na natychmiastowej zimnej wodzie. Dodatkowo w czasie gotowania wytrąca się kamień który po osadzeniu wygląda nieestetycznie. Lepszym wyjściem jest dzbanek do filtrowania. Trzeba podkreślić że w przypadku zanieczyszczenia mikrobiologicznego dzbanki nie usuną takich zanieczyszczeń. Co więcej, mogą powodować wzrost zawartości mikroorganizmów oraz ich metabolitów, a nawet związków toksycznych. Przyczyna jest w węglu aktywnym stosowanym we wkładach filtrujących który stwarza dobre środowisko do namnażania mikroorganizmów.
Wybór dzbanków jest ogromny. Różnią się materiałem z jakiego są zrobione, wielkością, możliwością filtracji oraz częstotliwością wymiany wkładu. Aby dobrać najlepszy do naszych potrzeb, warto przebadać jakość wody a następnie wyniki skonsultować z kilkoma przedstawicielami firm produkujących dzbanki.