Jak czyścić płyty grzewcze

Współczesna kuchnia to nie tylko elegancja ale i wygoda. Z tego powodu coraz więcej pań domu decyduje się na wymianę kuchenki palnikowej na płytę grzewczą. Czy jest to indukcja czy kuchenka gazowa zależy od zasobności portfela i potrzeb, ale warto wiedzieć jak o nie dbać.

Na rynku jest już ich spory wybór. Różnią się zasilaniem, trybem i szybkością pracy, ale wszystkie są narażone na zabrudzenia. Gotowanie to jedna z najbardziej zajmujących czynności. Przeważnie trzeba pilnować kilku rzeczy co nawet kucharzom z doświadczeniem nie zawsze się udaje. Dobrze wiedzieć jak dbać o kuchenki aby ładnie wyglądały i jak najdłużej służyły.

Nie pozostawiajmy zabrudzeń na dłużej

Im szybciej zabierzemy się za czyszczenie tym lepiej. Uniwersalną radą jest mycie na ciepło. W momencie ochładzania się płyty (nie na gorąco!) warto przemyć ją wodą z płynem do mycia naczyń. Wyższa temperatura z detergentem ułatwia usunięcie przypaleń, a ciepła czysta woda zapewni brak smug. Po umyciu i wypłukaniu koniecznie trzeba wytrzeć do sucha. Zarówno do mycia jak i osuszania najlepiej używać myjek innych niż do naczyń.

Przypalenia i trudniejsze do usunięcia resztki można usunąć specjalistycznym drapakiem. Ułatwia on czyszczenie ale trzeba obchodzić się z nim ostrożnie. Ostry nożyk może uszkodzić powierzchnię, zwłaszcza szklanych płyt gazowych.

Specjalistyczne płyny

Wiele firm tworzy gamy produktów dedykowanych do urządzeń. Z pewnością są one najbezpieczniejsze jednak często stosunkowo drogie. Ewentualnym rozwiązaniem są preparaty wszechstronnego zastosowania. Płyny i żele przeważnie działają słabiej od mleczka, lecz w przeciwieństwie nie zostawiają smug ani osadu. Aby kuchenki dobrze i bezawaryjnie działały, koniecznie trzeba spłukać wszelkie naleciałości. Najlepszy efekt da ciepła woda.

czym czyścić płytę kuchenki

Domowe sposoby na czyszczenie płyt

Zaradne panie domu znają wiele praktycznych sposobów na utrzymanie czystości, i niekoniecznie stosują środki chemiczne. Głównym argumentem na takie zabiegi jest niski koszt i fakt iż większość z nich mamy na co dzień w niemal każdej kuchni. Co czym czyścić przeczytacie poniżej:
ocet – doskonale usuwa plamy z wody. Jeżeli zdarzy się wam że wykipi woda i odparuje, polejcie to miejsce octem i zostawcie na chwilę. Później wystarczy zmyć miejsce wodą i wytrzeć do sucha. To także dobry sposób na usunięcie zarysowań i błyszczących plam powstających od przesuwania garnków lub z ze zbyt niedokładnie wyczyszczonego spodu. Aby rysy niemal zniknęły, po użyciu octu trzeba nanieść mleczko do konserwacji płyt ceramicznych i poczekać aż wyschnie. Następnie wytrzeć płytę do sucha i przeczyścić ją mleczkiem do czyszczenia ceramiki;
soda i woda utleniona – z tych składników robimy gęstą pastę którą nakładamy na zabrudzenia i przypalenia. Po kilku (do kilkunastu) minut płytę delikatnie przecieramy i spłukujemy wodą. Pasta jest na tyle delikatna iż nie uszkodzi powierzchni, ale dzięki działaniu wody utlenionej z sodą odczyści nawet przypalone jedzenie.