Zorganizować udaną imprezę sylwestrową nie jest łatwo. Wiele osób myśli o tym na kilka tygodni wcześniej, a i tak nie zawsze wszystko pójdzie po myśli. Są też tacy którzy deklarują że spędzą sylwestra w domowym zaciszu, a dopiero w czasie świąt umawiają się na przyjęcie. Najczęściej takie spontaniczne zabawy są niezwykle przyjemne, ale i bywają stresujące, zwłaszcza gdy okaże się że czegoś zabrakło.
sylwester bez stresu

Sylwester organizowany spontanicznie

Przyjęcia mają tyle samo zwolenników co przeciwników, ale gdy spotykamy się przy świątecznym stole okazuje się że wspólny sylwester to miłe rozwiązanie. Wówczas nawet najwięksi przeciwnicy imprez są “za”. Bez względu czy nagle planujecie kameralne spotkanie, czy większe przyjęcie warto pamiętać o kilku rzeczach, aby ten wyjątkowy wieczór nie poprzedzić panicznym bieganiem po sklepach i domu.
Dobrą propozycja jest zabawa “zrzutkowa”, gdzie ustala się, kto, co przynosi. Jest to rozwiązanie tańsze i przyjemniejsze niż organizowanie wszystkiego samemu.

Podstawą dobrej organizacji jest plan. Nawet jeżeli będzie on bardzo ogólnikowy, to z czasem okaże się być bardzo pomocny gdyż do każdego punktu można dopisać notatki. Zarys organizacji przyjęcia można podzielić na kilka kategorii:
1. Goście (zliczenie osób, zadbanie o właściwą przestrzeń, miejsc do siedzenia, talerzy itp.)
2. Jedzenie (spisanie dań które wszyscy lubią, oszacowanie czasu na przygotowanie, przeliczenie ilości dań)
3. Picie (napije, alkohole, napoje ciepłe, ilość szampana-najistotniejsze)
4. Dekoracje

Po pierwsze goście

Na samym początku trzeba zorganizować miejsca dla gości. Być może konieczne będzie posadzenie ich na kanapach i fotelach. Wbrew pozorom sprawdza się to świetnie w czasie długich imprez. Ważne aby każdy miał zapewnione sztućce oraz komplet do jedzenia i picia. Koniecznie trzeba pamiętać o kieliszkach do szampana. Nie ma sensu stawiać ich na stole, ale na jednego gościa musi jeden czekać np. na tacy w kuchni. Jeżeli okaże się że na stole jest zbyt mało miejsca, część dań z powodzeniem można pozostawić na komodzie nieopodal stołu. To także idealne miejsce na napoje i dodatkowy serwis. Jeżeli nie dysponujemy komodą dobrze rozważyć podanie jedzenia na mniejszych półmiskach, z których część zostawimy w kuchni. Dzięki temu zaoszczędzimy miejsce na stole, a gdy konkretne danie się skończy można je szybko zastąpić tym pozostawionym np. w lodówce.
O tej porze roku, myśląc o ludziach, trzeba zapewnić miejsce na ubranie wierzchnie. Kilka puchowych kurtek może stanowić problem na wieszaku, lepiej zanieść je do sypialni albo przygotować kilka wieszaków w szafie.

sylwester bez stresu

Poczęstunek

Każde zgromadzenie osób to również zbiorowisko gustów i upodobań. Aby wszyscy dobre się bawili a jednocześnie ograniczyć prace, dobrze przygotować dania powszechnie lubiane. Zabawa sylwestrowa przeważnie trwa kilka godzin, dlatego wystarczy jeden posiłek na ciepło. Pozostałe mogą być w formie sałatki, kanapeczek a nawet podzielone owoce. Chociaż nie wszyscy dorośli przepadają za słodyczami ale odrobina ciastek nie zaszkodzi.
Alkohol to niemal nieodłączna część nocy sylwestrowej, do niego pasują śledzik, ogórek i koreczki. Pamiętać należy również o napojach.
Zrobienie listy dań pozwoli na wcześniejsze, przemyślane zakupy i większy spokój w czasie ich przygotowania. Nie ma sensu robić kilku rodzajów sałatek dla kilku osób. Lepiej w to miejsce przyszykować coś prostszego.

sylwester bez stresu

Przygotowanie domu

Gdy już wiemy ile będzie osób i co podamy, możemy spokojnie zabrać się za wystrój. Fakt że sylwester poprzedza Boże Narodzenie, ułatwia prace. Spokojnie możemy trzymać się stylu który towarzyszył przez święta.
Do podstawowych rzeczy zaliczają się serwetki, nie tylko jako dekoracja, ale podłożone pod talerze ochronią obrus. Między nimi można rozsypać konfetti, małe bombki i ustawić świece na baterie. Będą nadawać klimatu a jednocześnie nie ma obaw że ktoś z gości ucierpi.
Iluminacje świetle często pochodzą z choinki, ale równie dobrze będzie wyglądać łańcuch lampek na szafie czy powieszony na karniszach.

  Autor: Małgorzata Piskor / Zdjęcia: mat. prasowe