Przypalony garnek – jak uratować?

Nawet najlepszemu kucharzowi może zdarzyć się wypadek przy gotowaniu. Przypalony garnek nie jest największą tragedią w kuchni. Co więcej, przypalenie można usunąć, wystarczy znać na to sposób a jest ich kilka.
Pierwszą rzeczą którą można zrobić jest zalanie garnka gorącą wodą z płynem do mycia naczyń. Zanim zaczniecie usuwać przypaleniznę koniecznie sprawdźcie z jakiego materiału jest wykonany.

Sól środkiem uniwersalnym

Wielką zaletą soli jest możliwość jej użycia do każdego rodzaju naczynia. Skuteczne sposoby są dwa. Pierwszym z nich jest zrobienie mocnej solanki i zalanie nią garnka na kilkanaście godzin, najlepiej na noc. Następnie zawartość gotować przez około 10 min. Po tym czasie wszystko powinno dać się usunąć gąbeczką do naczyń. Tym sposobem można uratować lekkie przypalenie.
Do mocniejszej przypalenizny lepiej użyć papki solnej. Na dno garnka wysypać półcentymetrową warstwę soli i zalać odrobiną wody. Jeżeli dużo soli się rozpuści, koniecznie dosypać jej tyle aby powstała gęsta masa. Także tym razem trzeba zostawić garnek na kilkanaście godzin, po czym wygotować i umyć.

Garnki ze stali nierdzewnej czyścimy solą, octem, sodą oczyszczoną, a także kostkami do zmywarki. Garnki emaliowane można uratować solą, roztworem wody z sodą oraz kostkami do zmywarki. Do garnków aluminiowych można użyć soli, octu, a także kostki do zmywarki.

Soda albo kwasek cytrynowy

Jeżeli zależy nam na czasie, a przypalony garnek nie jest z aluminium, można zastosować mocny roztwór sodowy lub z kwasku cytrynowego. Na przypaleniznę wlewamy wodę do wysokości mocnego zabrudzenia i wsypujemy sodę albo kwasek. Do mniejszego naczynia starczą dwie łyżki, do większego należy zastosować odpowiednio więcej środka. Całość gotujemy, mieszając i przedrapując dno drewnianą lub plastikową termoodporną łopatką do usunięcia 80-90% spalenizny.

Ocet, kostki do zmywarki albo ryż

Sposobów na uratowanie sytuacji po przypaleniu jest znacznie więcej. Dużo zależy od stopnia zniszczenia. Chociażby gotowanie mocno dosolonego ryżu, rozpuszczenie kostki do zmywarki albo zalanie octem. Na rynku jest również szereg środków chemicznych o tyle skutecznych co niestety silnie żrących i kosztownych.