Współczesna kuchnia to nie tylko elegancja ale i wygoda. Z tego powodu coraz więcej pań domu decyduje się na wymianę kuchenki palnikowej na płytę grzewczą. Czy jest to indukcja czy kuchenka gazowa zależy od zasobności portfela i potrzeb, ale warto wiedzieć jak o nie dbać.
Na rynku jest już ich spory wybór. Różnią się zasilaniem, trybem i szybkością pracy, ale wszystkie są narażone na zabrudzenia. Gotowanie to jedna z najbardziej zajmujących czynności. Przeważnie trzeba pilnować kilku rzeczy co nawet kucharzom z doświadczeniem nie zawsze się udaje. Dobrze wiedzieć jak dbać o kuchenki aby ładnie wyglądały i jak najdłużej służyły.
Nie pozostawiajmy zabrudzeń na dłużej
Im szybciej zabierzemy się za czyszczenie tym lepiej. Uniwersalną radą jest mycie na ciepło. W momencie ochładzania się płyty (nie na gorąco!) warto przemyć ją wodą z płynem do mycia naczyń. Wyższa temperatura z detergentem ułatwia usunięcie przypaleń, a ciepła czysta woda zapewni brak smug. Po umyciu i wypłukaniu koniecznie trzeba wytrzeć do sucha. Zarówno do mycia jak i osuszania najlepiej używać myjek innych niż do naczyń.
Przypalenia i trudniejsze do usunięcia resztki można usunąć specjalistycznym drapakiem. Ułatwia on czyszczenie ale trzeba obchodzić się z nim ostrożnie. Ostry nożyk może uszkodzić powierzchnię, zwłaszcza szklanych płyt gazowych.
Specjalistyczne płyny
Wiele firm tworzy gamy produktów dedykowanych do urządzeń. Z pewnością są one najbezpieczniejsze jednak często stosunkowo drogie. Ewentualnym rozwiązaniem są preparaty wszechstronnego zastosowania. Płyny i żele przeważnie działają słabiej od mleczka, lecz w przeciwieństwie nie zostawiają smug ani osadu. Aby kuchenki dobrze i bezawaryjnie działały, koniecznie trzeba spłukać wszelkie naleciałości. Najlepszy efekt da ciepła woda.
Domowe sposoby na czyszczenie płyt
Zaradne panie domu znają wiele praktycznych sposobów na utrzymanie czystości, i potrafią czyścić płytę grzewczą bez stosowania środków chemicznych. Głównym argumentem na takie zabiegi jest niski koszt i fakt iż większość z nich mamy na co dzień w niemal każdej kuchni. Co czym czyścić przeczytacie poniżej:
• ocet – doskonale usuwa plamy z wody. Jeżeli zdarzy się wam że wykipi woda i odparuje, polejcie to miejsce octem i zostawcie na chwilę. Później wystarczy zmyć miejsce wodą i wytrzeć do sucha. To także dobry sposób na usunięcie zarysowań i błyszczących plam powstających od przesuwania garnków lub z ze zbyt niedokładnie wyczyszczonego spodu. Aby rysy niemal zniknęły, po użyciu octu trzeba nanieść mleczko do konserwacji płyt ceramicznych i poczekać aż wyschnie. Następnie wytrzeć płytę do sucha i przeczyścić ją mleczkiem do czyszczenia ceramiki;
• soda i woda utleniona – z tych składników robimy gęstą pastę którą nakładamy na zabrudzenia i przypalenia. Po kilku (do kilkunastu) minut płytę delikatnie przecieramy i spłukujemy wodą. Pasta jest na tyle delikatna iż nie uszkodzi powierzchni, ale dzięki działaniu wody utlenionej z sodą odczyści nawet przypalone jedzenie.