U progu sierpnia piętrzą się przygotowania do jesieni. Co prawda czas większości przetworów owocowych za nami ale dojrzewające warzywa i zioła warto zachować na dłużej. Zimą zapach herbaty z rumianku i lipy zawsze przywołuje miłe wspomnienia. Jednak tak samo działają wszelakiego rodzaju przetwory. Zaradne panie domu już konserwują ogórki i pomidory, a zwolennicy suszonek przymierzają się do warzyw i grzybów. To nie tylko czas dla podniebienia, ale i dla kuchni. Słoiczki owinięte płótnem ze sznurkiem i korale suszonych grzybów są piękną, aromatyczną dekoracją.
We wnętrzach pojawia się coraz więcej pamiątek z podróży. Teraz jest idealna pora aby pochować stare dekoracje i zrobić więcej miejsca. W nowoczesnych, zabudowanych pokojach klimat podróży można przywołać narzutą w stylu marynistycznym, albo świecznikiem z muszelek. To nic że niektóre pamiątki są robione masowo i nie zawsze wpasowują się w klimat mieszkania. Latem możemy pozwolić sobie na szaleństwo i nietypowe kompozycje.